Yeni bir kimlik, yeni bir başlangıç: kolay vatandaşlık imkanları
Yatırım yaparak, daha hızlı ve kolay bir şekilde başka bir ülkenin vatandaşı olabileceğinizi biliyor musunuz? İşte vatandaşlık kazanmanın en kolay yolları.
Yeni bir kimlik, yeni bir başlangıç: kolay vatandaşlık imkanları
Yatırım yaparak, daha hızlı ve kolay bir şekilde başka bir ülkenin vatandaşı olabileceğinizi biliyor musunuz? İşte vatandaşlık kazanmanın en kolay yolları.
İşte Vatandaşlık Almanın En Kolay Olduğu Ülkeler
Yurt dışında yaşamak ister misiniz? Hiç memleketinizden ayrılıp başka bir yerde yeni bir hayata başlamayı düşündünüz mü? Fakat nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? Diğer ülkelerde pasaport almak bazen oldukça zor olabilirken, bu rehber, vatandaşlık edinmenin daha kolay olduğu ülkeleri bulmanıza yardımcı olacak. Farklı vatandaşlık türlerinden, nereye taşınabileceğinize ve oraya ulaşmak için neler yapmanız gerektiğine kadar, durumunuza ve hedeflerinize en uygun seçimi yapabilmeniz için ihtiyacınız olan tüm bilgilere ulaşacaksınız.
Birçok ülke, maddi katkı karşılığında vatandaşlık imkânı sunuyor. Detaylar ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, çeşitli şekillerde ülkeye yatırım yaparak vatandaşlık alabilirsiniz. Bazı ülkelerde ise doğduğunuz ülkeyle daha önce sömürge ilişkisi olan ülkelerde vatandaşlık başvurusu kolaylıkla yapılabilir. Başka bir deyişle, kesintisiz bir soy çizginizin olması gerekir. Aileniz veya atalarınız belirli bir ülkeden geliyorsa, o zaman kökene dayalı vatandaşlık almak bir seçenek olabilir. Ayrıca, bazı ülkelerde yerli olmayan kişiler de belirli şartları veya yeterlilikleri sağlayarak vatandaş olabiliyor.
Portekiz:
Portekiz’de oturum, gayrimenkule yatırım yapan veya sermaye bağışlayan ya da transfer eden kişilere sunulmaktadır. Genel şartlar arasında, Portekiz'deki yatırımınızı beş yıl boyunca sürdürmek, asgari ikamet şartlarını karşılamak, temiz bir sabıka kaydına sahip olmak ve Portekiz'de ödenmemiş vergi borcunuzun olmaması yer almaktadır.
İspanya:
İspanya'da ikamet edebilmek için en az 500.000 euro yatırım yapmanız gerekmektedir. Vatandaşlık başvurusunda bulunabilmeniz için 10 yıllık ikamet şartını yerine getirmeniz ve İspanyolca konuştuğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Genel şartlar arasında yılda en az 183 gün İspanya'da ikamet etmek, 10 yıl boyunca orada yaşamak, yatırımınızı İspanya'da tutmak ve İspanya'da ödenmemiş vergi ödemelerinizin olmaması yer almaktadır.
Karayip Ülkesi (Curaçao):
260.000 euroluk minimum yatırımla yatırımcı izin programı sunuyor. Bu özel programın bir diğer avantajı ise, Curaçao'nun Hollanda Krallığı içinde özerk bir ülke olması nedeniyle Hollanda vatandaşlığına giden bir yol sağlamasıdır.
Malta:
Malta’da bağış ve yatırım yoluyla vatandaşlık imkânı sağlayan bir yatırımcı programı bulunmaktadır. Ülkede 36 ay yaşadıysanız, kalmak için 600.000 euro katkıda bulunmanız gerekir. Ayrıca, 700.000 euro değerinde gayrimenkule yatırım yapabilir veya 16.000 euro değerinde gayrimenkul için minimum bir yıllık kira sözleşmesi imzalayabilirsiniz.
Antigua ve Barbuda:
En az 100.000 dolar tutarında Ulusal Kalkınma Fonu'na veya hükümet onaylı bir gayrimenkul projesine 400.000 dolar tutarında yatırım yaparak vatandaşlık alabilirsiniz. İkamet için diğer şartlar arasında temiz bir sabıka kaydı, iyi sağlık durumu ve bağlılık yemini etmeye istekli olmak yer alıyor.
Saint Kitts ve Nevis:
Yatırım yoluyla burada vatandaş olmak için, hükümetin onayladığı bir gayrimenkul projesine 200.000 ila 400.000 dolar yatırım yapmanız gerekmektedir. Bir diğer seçenek ise Saint Kitts ve Nevis Sürdürülebilir Büyüme Fonu'na iade edilmeyen en az 150.000 Dolar’lık bağışta bulunmaktır.
Türkiye:
Türk vatandaşlığı için asgari tutar 400.000 Dolar’dır ve sadece 6 ay içinde vatandaşlık alabilirsiniz. Türk vatandaşlığına başvurabilmeniz için, nitelikli yatırım yapmanızın yanı sıra, 18 yaşını doldurmuş olmanız, sabıka kaydınızın temiz olması ve Türkiye'de yasadışı olarak ikamet etmemiş olmanız gerekmektedir.
Bazı ülkeler, insanlara doğdukları yere göre vatandaşlık hakkı tanıyor. Örneğin Arjantin, Barbados, Fiji ve Meksika gibi ülkeler, doğumla vatandaşlık hakkı tanımaktadır.
İtalya:
İtalya vatandaşlığına hak kazanabilmeniz için, 17 Mart 1861'de İtalya vatandaşı olan veya bu tarihten sonra İtalya'da doğmuş ve soy bağını hiç bozmamış bir atanız olması gerekir.
Polonya:
Polonya'da vatandaşlık alabilmeniz için, 1900 yılından sonra doğmuş bir atanızın olması gerekmektedir. Ayrıca soy bağının kopmaması gerekir.
Menşeine göre başvurabileceğiniz diğer ülkeler arasında İrlanda, Birleşik Krallık, Romanya, Lüksemburg, Yunanistan ve daha fazlası yer alıyor.
İki Yıllık Vatandaşlık:
Arjantin ve Peru gibi ülkelerde, iki yıl içinde vatandaşlık kazanabilirsiniz.
Üç Yıllık Vatandaşlık:
Biraz daha uzun bekleme süresi olan ülkeler arasında, 3 yıl ikamet şartı olan ülkeler de bulunmaktadır. Bu ülkeler arasında Polonya, Paraguay, Honduras ve Sırbistan yer almaktadır.
Halil Uygun