Belçika'dan Fas, Romanya ve Türkiye'ye 7 Milyar dolar gönderildi
Göçmenler, 2022 yılında Belçika'dan memleketlerine 7 milyar doların üzerinde para gönderdi. Bu paranın büyük kısmı Fas, Romanya ve Türkiye'ye gitti. Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) verilerine göre, dünya genelinde bu tür para transferlerinin toplamı 860 milyar dolar olarak tahmin ediliyor
Belçika'dan Fas, Romanya ve Türkiye'ye 7 Milyar dolar gönderildi
Göçmenler, 2022 yılında Belçika'dan memleketlerine 7 milyar doların üzerinde para gönderdi. Bu paranın büyük kısmı Fas, Romanya ve Türkiye'ye gitti. Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) verilerine göre, dünya genelinde bu tür para transferlerinin toplamı 860 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
"Göçmenlerin finansal katkıları"
Göçmenlerin Belçika'dan memleketlerine gönderdiği para, geride kalan aile bireylerinin ihtiyaçlarını karşılamak (yüzde 72), tıbbi masraflar (yüzde 51) ve eğitim masrafları (yüzde 39) için kullanılıyor. Gönderilen paranın sadece yüzde 6'sı yerel yatırımlar için ayrılıyor. IOM, bu oranın artmasını ve göçün memleketlerin sürdürülebilir kalkınmasının bir parçası olarak daha fazla tanınmasını hedefliyor.
"Para transferlerinin önemi ve maliyetleri"
IOM, bu önemli para transferleri için işlem masraflarının, gönderilen miktarın yüzde 3'ünü geçmemesi gerektiğini savunuyor. Şu anda bu oran sadece bazı Afrika ülkelerinde (Senegal, Mali, Burkina Faso, Benin ve Nijer) sağlanabiliyor. Ancak, Ruanda (yüzde 6,66), Gine (yüzde 6,6), işgal altındaki Filistin toprakları (yüzde 6,19) ve Kongo (yüzde 5,21) gibi ülkelerde maliyetler çok daha yüksek.
"Demografik veriler ve göçmen profili"
Belçika'dan memleketlerine para gönderen göçmenlerin genellikle 40 yaşından genç, yüksek eğitimli (yüksekokul veya üniversite mezunu) ve ücretli çalışan oldukları belirtiliyor. Analize göre, dünya genelinde yaklaşık 200 milyon kişi bu şekilde para gönderiyor ve bu paralar 800 milyon kişiye fayda sağlıyor. Ancak, verilerin bir kısmı eksik ve işlemlerin üçte biri gayri resmi kanallardan (örneğin nakit para ile) yapılıyor. Göçmenlerin memleketlerine gönderdiği paralar, sadece ailelerin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda ülkelerin ekonomilerine de önemli katkılar sağlıyor. IOM, bu tür finansal akışların daha verimli ve düşük maliyetli hale getirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Halil Uygun