Endometriozis hastaları daha sık çocuksuz ve yüksek tıbbi maliyetlerle karşı karşıya - Belçikanın Sesi Endometriozis hastaları daha sık çocuksuz ve yüksek tıbbi maliyetlerle karşı karşıya - Belçikanın Sesi



Endometriozis hastaları daha sık çocuksuz ve yüksek tıbbi maliyetlerle karşı karşıya


Hristiyan Sigorta Kurumu'nun (CM) yaptığı araştırma, endometriozis hastalarının yüksek tıbbi maliyetlere katlandığını ve çocuk sahibi olma oranlarının düşük olduğunu ortaya koydu. Ortalama bir hastanın, üç yıl içinde on ikiye kadar jinekologla görüştüğü belirlendi.

Endometriozis hastaları daha sık çocuksuz ve yüksek tıbbi maliyetlerle karşı karşıya

Hristiyan Sigorta Kurumu'nun (CM) yaptığı araştırma, endometriozis hastalarının yüksek tıbbi maliyetlere katlandığını ve çocuk sahibi olma oranlarının düşük olduğunu ortaya koydu. Ortalama bir hastanın, üç yıl içinde on ikiye kadar jinekologla görüştüğü belirlendi.

Endometriozis hastalarının daha sık çocuksuz kaldığı ve yüksek tıbbi maliyetlerle karşılaştığı gerçeği, Hristiyan Sigorta Kurumu'nun (CM) yaptığı yeni bir araştırmayla bir kez daha gözler önüne serildi. Ülkemizde yaklaşık her on kadından birinde görülen bu hastalık, birçok kadının yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor, ancak hâlâ yeterince ciddiye alınmıyor. Araştırmaya göre, endometriozis hastası olan kadınlar üç yıl içinde ortalama beş farklı jinekoloğa başvururken, bazıları on ikiye kadar çıkabiliyor.

Endometriozisin Göz Ardı Edilmesi CM Başkanı Luc Van Gorp, endometriozisin toplumda sıklıkla göz ardı edildiğini vurguladı. "Kadınlara regl döneminde ağrı çekmenin normal olduğu mesajı çok erken yaşlarda veriliyor. Oysa bu, endometriozisin ilk işaretleri olabilir ve göz ardı edilmemesi gerekiyor," diyor Van Gorp. Bu algı, kadınların tedavi süreçlerinin gecikmesine neden oluyor.

Sürekli Bakım Arayışı Endometriozisli kadınlar genellikle semptomlarını ciddiye alacak bir doktor bulmakta zorlanıyor ve bu süreçte sürekli olarak farklı sağlık profesyonellerine başvuruyorlar. Ayrıca, bu kadınlar hastalığı olmayan kadınlara kıyasla 2,5 kat daha fazla opioid kullanıyor. Bu da endometriozisin yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik olarak da ağır bir yük oluşturduğunu gösteriyor.

Çocuk Sahibi Olmada Zorluklar Endometriozisin bir diğer önemli etkisi, hastaların çocuk sahibi olma oranlarında görülüyor. Endometriozisli kadınların yüzde 71'i çocuksuz kalıyor. Bu oran, genel nüfusta yüzde 66 olarak gözlemleniyor. Aynı zamanda endometriozis hastalarının yüzde 19'u yapay döllenme veya tüp bebek yöntemlerine başvururken, bu oran genel nüfusta sadece yüzde 3.

Yüksek Tıbbi Maliyetler Endometriozis hastalarının karşılaştığı maddi yük de oldukça dikkat çekici. Hastalar yılda ortalama 641 euro sağlık harcaması yaparken, bu miktar diğer kadınlarda 267 euro ile sınırlı kalıyor. Endometriozisi olan kadınların yüzde 5'inde bu harcamalar 4.695 euroyu bile aşıyor. Van Gorp, bu durumu, "Endometriozis hastalarının maddi zorluklar yaşadığı, ancak daha yüksek sosyo-ekonomik düzeydeki kadınların tedavi sürecine erişim sağladığını gösteriyor" şeklinde açıklıyor.

Sosyo-Ekonomik Engeller Araştırma, endometriozisle mücadele eden kadınların genellikle daha yaşlı, maddi durumu daha iyi, aktif iş gücüne dahil olan ve sabit bir partneri bulunan kadınlar olduğunu ortaya koyuyor. Ancak Van Gorp, bu durumun endometriozisin belirli bir sosyo-ekonomik grupta daha sık görüldüğü anlamına gelmediğini belirtiyor. Sosyal ve finansal zorluklar yaşayan kadınların, endometriozis bakımına erişimde daha fazla engelle karşılaştığını vurguluyor.

CM'nin bu araştırması, endometriozisin kadınlar üzerindeki etkilerine ve tedavi sürecindeki eksikliklere dikkat çekiyor.

Halil Uygun

Etiketler:





Bu site çerez kullanıyor. Siteye göz atmaya devam ederek çerezleri kullanmamızı kabul etmiş oluyorsunuz. Şartlar ve Koşullar