DSÖ, maymun çiçeği yeni varyantı nedeniyle küresel acil durum ilan etti


Yeni ve daha ölümcül varyant tespit edildi, dünya alarmda

DSÖ, maymun çiçeği yeni varyantı nedeniyle küresel acil durum ilan etti

 

Yeni ve daha ölümcül varyant tespit edildi, dünya alarmda

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'da eski adıyla maymun çiçeği olarak bilinen mpox viral hastalığının yeni ve daha ölümcül bir varyantı nedeniyle en yüksek alarm seviyesini ilan etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu kararı Cenevre'de yaptığı açıklamayla duyurdu.

 

Küresel sağlık acil durumu ilan edildi

DSÖ, uluslararası önem arz eden bir halk sağlığı acil durumu (PHEIC) ilan etti. Bu karar, dünya genelindeki yetkilileri olası salgınlara karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyarmayı amaçlıyor. DSÖ, mpox'un 2022'deki salgınlarından sonra tekrar uluslararası alanda yayılma ve çeşitli hastalıklar için sağlık riski oluşturma potansiyelini kabul ediyor.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün talebi üzerine acil durum komitesi altında toplanan bağımsız mpox uzmanlarının tavsiyesine uyduğunu belirtti. Salgının merkezi Kongo'da olup, 2023'ün başından bu yana 14.000'den fazla vaka ve en az 511 ölüm rapor edilmiştir. Yakın zamanda Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda gibi dört Afrika ülkesi ilk vakalarını kaydetmiştir. Ayrıca Fas, Mısır, Nijerya ve Güney Afrika'da da mpox vakaları bildirilmiştir.

 

Yeni varyant: mpox clade Ib

2022'deki önceki mpox salgınında olduğu gibi, DSÖ koronavirüs için de küresel sağlık acil durumu ilan etti. Şu anki salgın, maymun çiçeği virüsünün yeni bir varyantını içeriyor: mpox clade Ib. Bu varyantın ölüm oranının yüzde 10'a kadar çıktığı belirtiliyor. Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC), Temmuz ayı sonunda yeni varyantın Avrupa'da yayılma riskini “çok düşük” olarak değerlendirmişti.

 

Mpox'un kökeni ve yayılımı

Mpox, ilk olarak maymunlarda keşfedildiği için maymun çiçeği olarak adlandırılıyordu. Ancak DSÖ, ayrımcılıktan kaçınmak için hastalıklara hayvanların ya da keşfedildikleri ülkelerin isimlerini vermekten kaçınıyor. Mpox virüsü, çiçek hastalığından türemiştir. Mpox enfeksiyonlarının çoğu iki varyanttan kaynaklanır: klad I ve II; hastalık Afrika'da onlarca yıldır mevcuttur. Klad II daha az tehlikelidir ve enfekte olanların yüzde 99'undan fazlası kurtulmaktadır. 2022'de cinsel temas yoluyla daha hızlı yayılabilen yeni bir varyant (klad IIb) ortaya çıktı ve virüs 70 ülkeye yayıldı, çoğunlukla eşcinsel erkekleri etkiledi.

DSÖ'nün endişe duyduğu yeni varyant clade Ib, yüz ve cinsel organlarda değil, vücudun her yerinde deri döküntülerine neden olmaktadır. Afrika Birliği daha önce bu varyant için acil durum ilan etmişti.

 

Aşılama çabaları

İyi haber ise, mevcut bir aşının bulunmasıdır. Danimarkalı Bavarian Nordic şirketi 40.000 ekstra aşı tedarik edecek. Belçika'nın talebi üzerine Avrupa Birliği, Afrika'ya 215.000 doz aşı gönderecek. Bu girişim, istifa eden Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke ve Kalkınma Bakanı Caroline Gennez'in talebi üzerine Avrupa Sağlık Acil Durum Hazırlık ve Müdahale Kurumu (HERA) aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Editör Halil Uygun 

Etiketler:





Bu site çerez kullanıyor. Siteye göz atmaya devam ederek çerezleri kullanmamızı kabul etmiş oluyorsunuz. Şartlar ve Koşullar