Uluslararası Af Örgütü: "İsrail, Gazze'de soykırım suçu işliyor"
Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediğini savunan ilk büyük insan hakları kuruluşu oldu. Örgüt, raporunun mahkemelerde yankı bulmasını umuyor.
Uluslararası Af Örgütü: "İsrail, Gazze'de soykırım suçu işliyor"
Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediğini savunan ilk büyük insan hakları kuruluşu oldu. Örgüt, raporunun mahkemelerde yankı bulmasını umuyor.
Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in Gazze'deki eylemlerinin soykırım suçunu oluşturduğunu iddia eden kapsamlı bir rapor sundu. Örgüt, bu suçlamaların uluslararası mahkemelerde tartışılmasını bekliyor.
Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Gazze'de soykırım suçu işlediğini savunan ilk uluslararası insan hakları kuruluşu oldu. 42 yaşındaki Gazzeli Muhammed'in, "Bu bir kıyamet gibi. Çadır kuracak yer yok, yer bulmak için sahile yürümek zorundasınız. Çocuklarınızı böceklerden ve sıcaktan korumak zorundasınız. Temiz su ya da tuvalet yok. Bu arada bombalamalar hiç durmuyor. Burada kendinizi insanlık dışı hissediyorsunuz." sözleriyle başlayan rapor, 300 sayfa uzunluğunda ve İsrail’in Gazze'deki soykırım suçlarına dair hukuki dayanaklar sunuyor. Örgüt, raporunun mahkemelerde yankı bulmasını ve İsrail'in uluslararası düzeyde kınanmasını umuyor.
Raporda, Uluslararası Af Örgütü, Gazze'deki savaş sırasında 212 kişiyle görüşmüş ve bu kişilerin çoğu, İsrail bombardımanının mağdurları, tanıkları ya da hayatta kalanlardı. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik politikalarını, görsel-işitsel kanıtları ve İsrailli yöneticilerin açıklamalarını da analiz ettiler.
Uluslararası Af Örgütü'ne göre, soykırım, ulusal, etnik, ırksal ya da dini bir grubun kısmen veya tamamen yok edilmesi amacını taşıyan eylemlerle gerçekleştirilir. Bu eylemler arasında, grubun üyelerinin öldürülmesi, ciddi fiziksel ya da zihinsel zarara uğratılması ve grubun yok edilmesi için koşullar yaratılması yer alır. Raporda, 2023 Ekim ve 2024 Mayıs arasında gerçekleşen 15 İsrail bombardımanının, 334 kişinin ölümüne yol açtığı ve ölenlerin tamamının sivil olduğu vurgulanıyor. Bu saldırılarda askeri hedeflerin bulunmadığı, dolayısıyla bu eylemlerin kasıtlı olduğu belirtiliyor.
Af Örgütü, İsrail'in askeri bir neden olmadan 300'den fazla sivilin öldürülmesinin, soykırım niyetinin bir göstergesi olduğunu savunuyor. Ayrıca, İsrailli yöneticilerin açıklamaları da bu niyeti destekleyen kanıtlar arasında gösteriliyor. Gazze'ye uygulanan ablukaya ve bölgede yaşanan yıkıma dair yapılan açıklamalarda, "yıkım" ve "cehennem" ifadelerinin sıklıkla kullanıldığı belirtiliyor.
Raporda, İsrail’in Gazze’deki yıkıcı ve soykırımı amaçlayan politikalarının, hem resmi hem de askerî düzeyde uygulandığı vurgulanıyor. Uluslararası Af Örgütü, 7 Ekim 2023’teki Hamas saldırısının da araştırıldığını belirtiyor.