Siber saldırıların sayısı iki katına çıktı - Belçikanın Sesi Siber saldırıların sayısı iki katına çıktı - Belçikanın Sesi



Siber saldırıların sayısı iki katına çıktı


Dünyada her gün 600 milyon siber saldırı gerçekleşiyor. Microsoft'un yıllık raporuna göre, bu saldırılar geçen yıla kıyasla iki kat artmış durumda. Rusya gibi ülkelerle bağlantılı gruplar, özellikle Türkiye ve Belçika gibi kritik ülkeleri hedef alıyor.
Siber saldırıların sayısı iki katına çıktı
Siber saldırıların sayısı iki katına çıktı

Siber saldırıların sayısı iki katına çıktı

Dünyada her gün 600 milyon siber saldırı gerçekleşiyor. Microsoft'un yıllık raporuna göre, bu saldırılar geçen yıla kıyasla iki kat artmış durumda. Rusya gibi ülkelerle bağlantılı gruplar, özellikle Türkiye ve Belçika gibi kritik ülkeleri hedef alıyor.

Dünya Çapında Günde 600 Milyon Siber Saldırı: Türkiye ve Belçika'da Popüler Hedeflerden Biri

Rusya gibi ülkelerle bağlantılı suçlu gruplar, dünya çapında her gün yaklaşık 600 milyon siber saldırı gerçekleştiriyor. Bu rakam, geçen yıla kıyasla neredeyse iki katına çıkmış durumda. Microsoft, bu bulguyu yıllık raporunda açıkladı. Özellikle Belçika, siber suçluların favori hedeflerinden biri haline gelmişken, Türkiye de bu tehditlerden etkileniyor.

"The Hour of Truth" adlı podcast, her hafta çevrimiçi aldatma, dezenformasyon ve yanlış yönlendirme dünyasını inceliyor. Kimlik avı e-postaları, sahte QR kodları ve sahte web siteleri gibi siber saldırılar her geçen gün daha fazla yayılıyor. Microsoft'un raporuna göre, her gün yaklaşık 600 milyon siber saldırı gerçekleşiyor. Bu sayı, 2023'te günde 345 milyon olan rakama göre önemli bir artış gösteriyor. Microsoft'un Belçika ve Lüksemburg siber güvenlik uzmanı Bart Asnot, artışın arkasında iki tür siber suç grubunun etkisi olduğunu belirtiyor. Asnot, "Bir yandan bu saldırılardan hala kazanılacak çok para var. Öte yandan, örneğin seçimlere müdahale etmeye çalışan Rusya gibi ülkelerle bağlantılı giderek daha fazla siber suçlu görüyoruz," diyor.

Kimlik Avı ve Klonlanmış Sesler

Microsoft'un verileri, siber suçluların ağırlıklı olarak şifre saldırıları gerçekleştirdiğini gösteriyor. Bu saldırılar saniyede yaklaşık 7.000 kez gerçekleşiyor; geçen yıl bu sayı 4.000 idi. Kimlik avı e-postaları, sahte web siteleri veya yapay zeka yazılımları gibi yöntemlerle şifreleri ele geçirmeye çalışan siber suçlular, özellikle aynı giriş bilgilerini her yerde kullanan kişilere saldırıyor. Fidye yazılımı saldırıları da yaygın bir yöntem. Bu tür saldırılarda suçlular, verileri çalmak veya bilgisayar sistemlerini bloke etmek için "rehine yazılımı" kullanıyor ve bu durumda fidye talep ediyorlar. 2023 yılı itibarıyla Belçika’da fidye yazılımı saldırılarında önemli bir artış gözlemlendi. Microsoft'a göre, bu saldırıların başarıya ulaşmasında en büyük etken, genellikle gözetimsiz cihazların hedef alınması. Örneğin, işyerinde kullanılan kişisel dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlar, saldırılara açık hale geliyor. Ayrıca Microsoft, QR kodlarıyla yapılan kimlik avını "yeni bir tehdit" olarak tanımlıyor. Bu tür saldırılar, sahte oturum açma sayfalarına yönlendirilen kullanıcıların hassas bankacılık ve oturum açma bilgilerini ele geçirmeyi amaçlıyor.

Belçika ve Jeopolitik Kontekst

Microsoft, siber suçluların ve Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore gibi yabancı güçlerin, özellikle kritik sektörlere yönelik saldırılarını artırdığını fark etti. Hükümetler, BT altyapıları ve diğer kritik altyapılar hedef alınmaya devam ediyor. Belçika’da de bu "gözde" hedeflerden biri olarak öne çıkıyor. Asnot, "Bu mantıksız değil," diyor. "Belçika, Avrupa'nın merkezinde yer alıyor ve NATO ile Avrupa kurumlarına ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla, Belçika'nın kritik jeopolitik rolü, siber casusluk ve etki operasyonları için onu birincil hedef haline getiriyor."

Bunun son örneği, Ekim ayında Rusya yanlısı hacker grubu NoName057 tarafından gerçekleştirilen DDoS saldırılarında görüldü. İki hafta süresince, Belçika'nın Flaman Parlamentosu, bazı şehirler ve medya web siteleri hedef alındı. Bu tür saldırılar, genellikle sunucuları aşırı yükleyerek gerçek kullanıcıların erişimine engel olur. Ancak veri çalınmaz ve saldırının amacı, siyasi huzursuzluk yaratmak ve özellikle seçimlerle ilgili endişe oluşturmaktır.

Halil Uygun 

Etiketler:





Bu site çerez kullanıyor. Siteye göz atmaya devam ederek çerezleri kullanmamızı kabul etmiş oluyorsunuz. Şartlar ve Koşullar