Türk restoran sahiplerine "Kaçak işçi çalıştırma" ve "Sömürü" suçlaması


Mahkeme, İşçiler saatte sadece 3 ila 5 avro arasında kazanıyordu" ifadeleriyle kararda sömürüye vurgu yaptı.
Türk restoran sahiplerine "Kaçak işçi çalıştırma" ve "Sömürü" suçlaması
Türk restoran sahiplerine "Kaçak işçi çalıştırma" ve "Sömürü" suçlaması

Türk restoran sahiplerine "Kaçak işçi çalıştırma" ve "Sömürü" suçlaması

Mahkeme, İşçiler saatte sadece 3 ila 5 avro arasında kazanıyordu" ifadeleriyle kararda sömürüye vurgu yaptı.

Gent'te Tanınmış Restoran Sahiplerine "İnsan Ticareti" ve "Sömürü" Cezası

Gent Ceza Mahkemesi, tanınmış restoran İşletmecisi Gök ailesinin bazı üyelerini sosyal mevzuatı ihlal etmek, insan ticareti yapmak ve ekonomik sömürüde bulunmak suçlamalarıyla mahkum etti. Mahkeme, "İşçilerin en yüksek performansı sergilemesi bekleniyordu, ancak ailenin insan onuruna yakışır çalışma ve yaşam koşullarına saygısı yoktu" ifadelerini kullandı.

Ağır Para ve Hapis Cezaları

Mahkeme, restoran müdürü Ömer Gök' ü 1 yıl hapis ve 40 bin avro para cezasına çarptırdı. Cezanın 20 bin avroluk kısmı ertelendi. Müdürün oğlu ise 52 bin 800 avro para cezası aldı, bunun 39 bin 600 avrosu ertelendi. Ailenin diğer üç üyesi ise 9 bin 600 ile 52 bin 800 avro arasında değişen para cezalarına çarptırıldı. Dava konusu olan üç restorana da 48 bin avroya kadar para cezası verildi.

Mahkeme ayrıca, aileye ait iki otomobile ve yasa dışı yollarla elde edilen, toplam değeri 500 bin avroya kadar varan mal varlıklarına el koydu. Aile, ayrıca mağdurlara toplamda 1 ila 323 bin 482 avro arasında değişen tazminatlar ödemekle yükümlü olacak.

Restoranlara Polis Baskınları

Gök ailesi, Gent'te, özellikle Sleepstraat civarında restoran işletmeleriyle tanınan bir aileydi. Ancak 2020'de üç restorana ani polis baskınları düzenlendi ve aile üyeleri ile personel sorguya alındı. Restoran yöneticisi Ömer Gök, kısa sürelığine gözaltına alındı. Dava, aralık ayı başında mahkemede doruk noktasına ulaştı ve beş aile üyesi ile üç restoran, "toplumsal sömürü", "kaydış dışı çalışma", "insan ticareti" ve "üretlerin ödenmemesi" suçlamalarıyla yargılandı.

Düşük Maaş ve Ağır Koşullar

Çalışma Bakanlığı ve denetçiler, restoran mutfaklarında insan onuruna yakışmayacak koşulların hâkim olduğunu ortaya koydu. Ailenin, çoğunlukla zor durumdaki kişileri seçerek, Türkiye ve Bulgaristan'dan işçiler getirdiği belirlendi. Bu kişilere 2 bin avroluk maaş vaadi yapılmasına rağmen, gerçekte çok düşük ücretlerle uzun saatler çalıştırıldıkları anlaşıldı.

Denetçilere göre, personel günlük 13 saate kadar çalışıyor ve saatlik ücretleri 3 ila 5 avro arasında değişiyordu. İşçilerin sadece restoran kapandığında izin yapabildiği belirtildi.

Mağdurların İfadeleri

Gök ailesi için çalışmak üzere Türkiye'den gelen bir aşçı, "Daha önce böyle bir durum görmedim" diyerek yaşadıklarını anlattı. Avukatı, "Aile sizi tamamen kendilerine bağlı hale getiriyor. Size iş, konut ve oturma izni vaat ediyorlar, ancak gerçekte bunları sağlamıyorlar" dedi.

Restoranların Geleceği Belirsiz

Ailenin avukatları, mahkeme kararının restoranların geleceği için ne anlama geldiğini değerlendirmek için zamana ihtiyacı olduğunu belirtti. 150 sayfalık karara detaylı bir inceleme yapılacağı ifade edildi.

Halil Uygun

Etiketler:





Bu site çerez kullanıyor. Siteye göz atmaya devam ederek çerezleri kullanmamızı kabul etmiş oluyorsunuz. Şartlar ve Koşullar