Göçmenler iş buluyor ama eğitime erişim ve ayrımcılık sorunları devam ediyor


Göçmenlerin siyasete güveni artarken, yerel seçimlerde oy kullanma oranları düşük kalıyor.
Göçmenler iş buluyor ama eğitime erişim ve ayrımcılık sorunları devam ediyor
Göçmenler iş buluyor ama eğitime erişim ve ayrımcılık sorunları devam ediyor

Göçmenler iş buluyor ama eğitime erişim ve ayrımcılık sorunları devam ediyor

Göçmenlerin siyasete güveni artarken, yerel seçimlerde oy kullanma oranları düşük kalıyor.

Flandre’de Yeni Gelen Göçmenler Daha Kolay İş Buluyor

Flandre Bölgesi’nde yeni göçmenlerin iş gücüne katılım oranı son 10 yılda önemli ölçüde arttı. Flaman hükümetinin yayımladığı Barometer Samenleven (Birlikte Yaşama Barometresi) verilerine göre, 2022 yılında Avrupa Birliği (AB) dışı kökenli göçmenlerin yüzde 58’i istihdam edildi. Bu oran 2013’te yüzde 46,4’tü. AB içinden gelen göçmenlerin istihdam oranı da yüzde 51’den yüzde 63,8’e yükseldi. Ancak bu artışa rağmen, Flaman kökenli vatandaşların istihdam oranı hâlâ daha yüksek seviyede (yüzde 79,7).

Eğitimde Başarı Oranı Düşüşte

Eğitim alanında ise tersine bir trend gözlemleniyor. 2022 yılında, farklı bir ana dile sahip öğrencilerin yalnızca yüzde 72,6’sı ortaöğretimi diploma ile tamamlayabildi. Bu oran, son 10 yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Felemenkçe ana dili olan öğrencilerde ise mezuniyet oranı yüzde 90’a gerileyerek yine son 10 yılın en düşük noktasına ulaştı.

İkinci Kuşak Göçmenler Daha Fazla Ayrımcılık Hissediyor

Araştırmaya göre, ayrımcılığı en fazla hisseden grup AB dışı kökenli ikinci kuşak göçmenler. 2024 yılında bu grubun yüzde 60’ı ayrımcılığa uğradığını belirtti. 2023’te bu oran yüzde 67 seviyesindeydi. Birinci kuşak göçmenler arasında ise ayrımcılık deneyimleyenlerin oranı yüzde 46 olarak ölçüldü.

Maddi durum açısından bakıldığında, ikinci kuşak göçmenler birinci kuşağa kıyasla daha iyi bir konumda. Örneğin, beklenmedik 1.100 euroluk bir masrafı karşılamakta daha az zorlanıyorlar. Ancak yine de her üç kişiden biri bu tür ödemelerde sıkıntı yaşadığını ifade ediyor.

Öte yandan, yoksulluk içinde doğan çocukların oranında düşüş yaşandı. 2019’da Flandre’de doğan bebeklerin yüzde 39,3’ü yoksulluk sınırının altındayken, 2023’te bu oran yüzde 33,8’e geriledi.

Siyasi Güven Artıyor Ama Oy Kullanma Oranı Düşük

2024’ün bir seçim yılı olması nedeniyle, araştırmada göçmen kökenli bireylerin siyasi katılımı da incelendi. Sonuçlara göre, göçmenler yerel yönetimlere Belçikalı kökenlilere kıyasla daha fazla güven duyuyor. AB dışı kökenli katılımcıların yüzde 54’ü yerel yönetimlere güvendiğini belirtirken, bu oran Belçikalılar arasında sadece %32 seviyesinde kaldı.

Göçmenlerin en önemli gördüğü siyasi konular arasında yoksullukla mücadele, ayrımcılık ve konut sorunları yer alıyor. Buna karşılık, Belçikalı kökenli vatandaşlar için en öncelikli konular emeklilik, sosyal güvenlik ve göç politikaları oldu.

Ancak, oy kullanma hakkına sahip göçmenler arasında seçime katılım oranı düşük seviyede. Beş yıldır Belçika’da yaşayan AB dışı vatandaşlar, yerel seçimlerde oy kullanabiliyor. Ancak bunun için önceden kayıt yaptırmaları gerekiyor. FOD Binnenlandse Zaken’in verilerine göre, bu kişilerin yalnızca yüzde 10’u oy kullanmak için kayıt yaptırdı. Oysa anketlere göre, oy kullanmayı düşündüğünü söyleyenlerin oranı yüzde 32.

Flaman İçişleri, Toplum ve Entegrasyon Bakanı Hilde Crevits, bu durumun göçmen kökenli bireylerin siyasi temsilini olumsuz etkilediğini belirtti. Crevits, oy kayıt sürecinin kolaylaştırılması için yeni önlemler alınacağını açıkladı.

Halil Uygun

Etiketler:





Bu site çerez kullanıyor. Siteye göz atmaya devam ederek çerezleri kullanmamızı kabul etmiş oluyorsunuz. Şartlar ve Koşullar