Human Rights Watch: İsrail, Gazze'deki Filistinlilere su erişimini engelliyor, bu bir soykırım eylemidir
Human Rights Watch, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere su erişimini kasıtlı olarak engellemesinin soykırım eylemi olduğunu açıkladı. Raporda, bu durumun ciddi insani felaketlere yol açtığı uyarısında bulunuluyor.
Human Rights Watch: İsrail, Gazze'deki Filistinlilere su erişimini engelliyor, bu bir soykırım eylemidir
Human Rights Watch, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere su erişimini kasıtlı olarak engellemesinin soykırım eylemi olduğunu açıkladı. Raporda, bu durumun ciddi insani felaketlere yol açtığı uyarısında bulunuluyor.
Human Rights Watch, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere su erişimini kasıtlı olarak engellemesinin soykırım eylemi olduğuna dair yeni bir rapor yayımladı. Raporda, eğer derhal bir müdahale yapılmazsa, büyük sayıda Filistinlinin susuzluk, kirli sudan kaynaklanan hastalıklar ve enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybetmesinin neredeyse kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor.
Ekim 2023'te başlayan savaştan bu yana, İsrail’in 2 milyon Filistinli için temiz suya erişimi engellediği belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, her bireyin günde 50 ila 100 litre suya ihtiyacı olduğunu ve bu suyun kişisel temizlik, içme ve yemek yapımı için gerekli olduğunu belirtiyor. Özellikle yeni doğum yapmış kadınların süt üretimi için daha fazla suya ihtiyaç duyduğu, acil durumlarda ise kişilerin günde en az 15 litre su kullanması gerektiği vurgulanıyor. Ancak Human Rights Watch, İsrail’in uygulamalarının bu temel ihtiyaçların bile karşılanmasını engellediğini belirtiyor. Raporda, "Gazze'deki birçok insanın erişebildiği su içmek için uygun değil" deniyor.
HRW, son bir yıl içinde Gazze'deki 66 kişiyle görüştü ve bu kişilerin çoğunun temiz içme suyu temin etmenin neredeyse imkansız olduğunu ifade ettiğini aktarıyor. Bir tanık, hayatta kalabilmek için bazen deniz suyu içmek zorunda kaldığını belirtiyor. Ayrıca, uydu görüntüleri ve sosyal medya videolarına dayanan rapor, İsrail ordusunun su arıtma tesislerini kasıtlı olarak yok ettiğini ortaya koyuyor. Görüntülerde, su ve kanalizasyon altyapısının da ciddi şekilde zarar gördüğü gözlemleniyor.
Kasıtlı Su Kesintisi
Human Rights Watch, İsrail’in durumu bilmediğini veya Gazze’ye su sağlamak için yeterli çaba göstermediğini savunamayacağını belirtiyor. 9 Ekim 2023’te dönemin İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’ye "tam bir kuşatma" uygulanacağını ve "elektrik, yiyecek, su ve yakıtın olmayacağını" duyurmuştu. O tarihten itibaren, bir dizi uluslararası kuruluş, İsrail’i Gazze’deki insani durumu iyileştirmeye çağırdı. Ocak ayında, Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’den Gazze’ye temel hizmetlerin ve insani yardımların ulaşmasını sağlamasını talep etti. Ayrıca, divan, İsrail’e Gazze'deki soykırım eylemlerini engellemek için gerekli tüm önlemleri almasını önerdi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında olası savaş suçları nedeniyle tutuklama kararı çıkardı. Human Rights Watch, İsrail’in Gazze halkına kasıtlı olarak temiz su sağlamamayı soykırım eylemi olarak değerlendirdiğini belirtiyor ve bu görüşünü Soykırım Sözleşmesi ile Roma Statüsü’ne dayandırıyor. Örgüt, Gazze’deki durumu hafifletmek için acil müdahale çağrısında bulunuyor.
Raporda, "Hızlı bir müdahale olmazsa, Filistinliler susuzluk, kirli sudan kaynaklanan hastalıklar ve enfeksiyonlar nedeniyle ölmeye devam edecektir" deniliyor. Human Rights Watch, daha önce de İsrail’in Gazze'deki savaş stratejisini eleştiren ve İsrail’i savaş suçları ve etnik temizlikle suçlayan bir rapor yayımlamıştı.
Halil Uygun
Â