Belçika'da "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" paneli gerçekleştirildi
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği tarafından Belçika'nın başkenti Brüksel'de "Stratcom Public Forum: Daha Adil Bir Dünya Mümkün (A Fairer World is Possible)" başlıklı bir panel düzenlendi.
Belçika'da "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" paneli gerçekleştirildi
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği tarafından Belçika'nın başkenti Brüksel'de "Stratcom Public Forum: Daha Adil Bir Dünya Mümkün (A Fairer World is Possible)" başlıklı bir panel düzenlendi. Avrupa Birliği (AB) kurumlarının bulunduğu Schuman'daki Residence Palace'da gerçekleştirilen etkinliğe, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, akademisyenler, gazeteciler, insan hakları savunucuları, AB kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Panel, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un video mesajıyla başladı.
Türkiye'nin Çok Taraflılığa Katkısı
Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, mevcut küresel sorunların işbirliği ve dayanışma ile çözülebileceğini vurgulayarak, "Türkiye, daha iyi, daha eşit ve sürdürülebilir bir dünya için çok taraflılığın güçlü bir savunucusudur," dedi. Büyükelçi Uysal, Birleşmiş Milletler'in (BM) reform ihtiyacına dikkat çekerek, "BM Güvenlik Konseyi'nin daha demokratik, temsili ve şeffaf hale getirilmesi kritik bir gerekliliktir. Veto hakkının düzenlenmesi ve seçilmiş sandalye sayısının artırılması Konsey'in daha temsili hale gelmesini sağlayacaktır," ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür" sözünü hatırlatarak, bu reformların adaleti sağlamak adına atılacak önemli bir adım olduğunu belirtti.
Türkiye'nin AB Üyeliği ve Daha Adil Bir Dünya
Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, AB'nin küresel bir oyuncu olabilmesi için daha etkili kararlar alması gerektiğini belirtti. "Türkiye'nin AB üyeliği, Avrupa'yı küresel düzeyde güçlendirecek en önemli adımlardan biridir," diyen Kaymakcı, BM'deki veto hakkı gibi AB içinde de bazı karar alma mekanizmalarının reform edilmesi gerekliliğini vurguladı.Kaymakcı, demokrasi, eşitlik ve kapsayıcılık ilkelerinin küresel düzende daha fazla benimsenmesi gerektiğini belirterek, "Adil bir sistem kurmak için herkesin masasının etrafında eşit koşullarda oturması sağlanmalıdır," dedi.
Ekonomik Adalet ve Küresel Düzen
Panelde konuşan Milli Savunma Üniversitesinden Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, ekonomik kaynakların adil dağılımının önemine vurgu yaparak, "IMF ve Dünya Bankası gibi kurumların dayattığı politikalar, çoğu zaman gelişmekte olan ülkelerin iç işlerine müdahale niteliği tai taşıyor. Bu politikalar eşitlikçi olmalıdır," dedi. BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkının kaldırılmasının Şart olduğunu belirten Alptekin, "Veto hakkı ya kaldırılmalı ya da tüm ülkeler için eşit hale getirilmelidir," şeklinde konuştu.
Avrupa ve Küresel İstikrarsızlık
German Marshall Fund'dan siyasi analist Maurizio Geri, dünyanın Çin ve ABD'nin baskın olduğu çift kutuplu bir düzene evrildiğini belirtti. "Türkiye, çok kutuplu bir sistemin savunucusu olarak haklı bir noktada duruyor," diyen Geri, akademik düzeyde yapılacak çalışmaların çözüm sürecine büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Belçikalı emekli büyükelçi Raoul Delcorde ise Avrupa'nın uluslararası ilişkilerde stratejik oyunculukta başarısız olduğunu belirterek, "Avrupa'nın küresel düzende daha gücülü olabilmesi için, yoksul ve güçsüz ülkeleri de kapsayan politikalara yönelmesi gerekiyor," dedi.
Panel, uluslararası sistemde reform ihtiyacı, ekonomik adalet, demokratik temsil ve Avrupa'nın küresel rolü gibi konuları ele alarak daha adil bir dünya çabalarının gerekliliğini ortaya koydu. Panelin sonunda ressam Devrim Erbil’in sanatını anlatan "Devrim" isimli belgesel gösterildi.
Haber ve fotoÄŸraflar Ender Duruel
Editör Halil Uygun
Â
Â