Flaman eğitiminde zorunlu Flamanca dersleri veliler itiraz edemeyecek
Altıncı sınıf öğrencileri için Flamanca yeterlilik hedeflerini tutturamayanlar, ortaokulda üç saatlik zorunlu ders alacak.
Flaman eğitiminde zorunlu Flamanca dersleri veliler itiraz edemeyecek
Altıncı sınıf öğrencileri için Flamanca yeterlilik hedeflerini tutturamayanlar, ortaokulda üç saatlik zorunlu ders alacak.
Hedefi Tutturamayan Öğrencilere Zorunlu Flamanca Dersleri: Veliler Karara İtiraz Edemeyecek
Altıncı sınıftan itibaren Flamanca yeterlilik hedeflerini karşılayamayan öğrenciler, 2025-2026 öğretim yılından itibaren sınıf konseyinin kararıyla ortaokulda zorunlu özel Flamanca dersleri almak zorunda kalacak. Bu düzenleme, Flaman Eğitim Bakanı Zuhal Demir (N-VA) tarafından hayata geçiriliyor. Veliler, sınıf konseyinin bu kararına itiraz etme hakkına sahip olmayacak.
Ortaokullarda Ekstra Dersler Zorunlu Hale Geliyor
Söz konusu öğrenciler, ortaokulda haftalık üç saatlik ekstra Flamanca dersi alacak. Derslerin ne kadar süreyle devam edeceği, sınıf konseyinin değerlendirmesine bağlı olacak. Ortaokullar, bu dersleri düzenlemekle yükümlü olacak, ancak okullar arası iş birliği ile ortak bir program oluşturulması da mümkün.
Bakan Demir, “Yeterince Flamanca konuşamayanlar, ortaöğretimde de başarılı olamayacaklar,” diyerek, bu önlemin gençlerin okulu diplomasız terk etmelerinin önüne geçmeyi hedeflediğini belirtiyor.
Kaç Öğrencinin Etkileneceği Hala Net Değil
Kaç öğrencinin bu düzenlemeden etkileneceği belirsizliğini koruyor. 2018’de yapılan bir ankete göre, altıncı sınıftaki çocukların yüzde16’sı Flamanca okuma hedeflerini karşılayamıyor. Bu, teorik olarak 10.000’den fazla öğrenciyi bu programa uygun hale getirebilir. Ayrıca, Flamanca için daha katı yeni asgari hedeflerin yolda olduğu da belirtiliyor. Ancak nihai karar, sınıf konseyinin değerlendirmelerine bağlı olacak.
Damgalanma Riski Tartışılıyor
Katolik eğitim kuruluşları, bu prensibe karşı olmadıklarını, ancak uygulamanın nasıl işleyeceği konusunda belirsizlikler olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, öğrencilerin ayrı derslere alınmasının damgalanmalarına yol açabileceği endişesi dile getiriliyor. Katolik eğitim sözcüsü Pieter-Jan Crombez, “Olumlu ve teşvik edici bir ortamın nasıl sağlanacağı konusunda dikkatlice düşünmemiz gerekecek,” açıklamasında bulundu.
Halil Uygun