Belçika’ya sığınma talebinde bulunan Gülen yandaşlarında artış kaydedildi
2024 yılı itibarıyla, Belçika’ya gelen sığınmacı sayısı artarken, Filistinliler başvuruların en büyük grubunu oluşturuyor.
Belçika’ya sığınma talebinde bulunan Gülen yandaşlarında artış kaydedildi
2024'te sığınma başvuruları arttı, Filistinliler en büyük grubu oluşturuyor
2024 yılı itibarıyla, Belçika’ya gelen sığınmacı sayısı artarken, Filistinliler başvuruların en büyük grubunu oluşturuyor.
Geçtiğimiz yıl Belçika’ya gelen sığınmacı sayısı, 2023 yılına göre artış gösterdi. Sığınmacıların yüzde 56’sı, geldikleri ülkede risk altında olduklarını kanıtlayarak mülteci statüsü veya ikincil koruma aldı. Diğerlerinin ise ülkeyi terk etmeleri emredildi. Filistinliler ve Suriyeliler, toplam sığınma başvurularının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.
2024 yılında Belçika’ya 33.146 yeni sığınmacı geldi. Bu sayı, 2023'teki oranın yüzde 12 daha üzerinde olsa da, 2015 yılındaki sığınmacı krizine kıyasla hâlâ daha düşük. Sığınmacılar, ilk olarak koruma talebinde bulunuyorlar ve bu talepler Mülteciler ve Vatansız Kişiler Genel Komiserliği (CGRS) tarafından inceleniyor. İncelenen dosyaların yüzde 56’sında, sığınmacılar, savaş bölgesinden geldiklerini veya ırk, din, sosyal grup, siyasi veya cinsel tercihler nedeniyle kişisel zulme uğrama riski taşıdıklarını kanıtlayabiliyor.
Nereden Geliyorlar?
Sığınmacılar, dünyanın dört bir yanından, 100'den fazla farklı milletten geliyor. Bazı ülkelerden, örneğin Vietnam'dan, az sayıda sığınmacı bulunurken, Rusya, Venezuela, Somali gibi ülkelerden ise daha fazla sığınmacı geliyor. Beş ana menşe ülke öne çıkıyor ve Belçika’ya gelen sığınmacıların yarısını oluşturuyor. 2024 yılında kabul edilen sığınma başvurularının oranları ise şu şekilde:
- Filistinliler (yüzde 96)
- Suriyeliler (yüzde 92)
- Eritreliler (yüzde 95)
- Türkler (yüzde 49,5)
- Afganlar (yüzde 45)
Bu sığınmacılar, uzun süreli çatışmaların veya savaşların yaşandığı ülkelerden geliyor ve çoğunluğu komşu ülkelerde kalmayı tercih ediyor. Ancak küçük bir kısmı daha uzağa, Avrupa Birliği'ne kaçıyor. Türkler arasındaki başvuruların çoğunluğu, Gülen hareketiyle bağlantılı oldukları kişilerden oluşuyor.
Dalgalanan Sayılar
Sığınmacı sayılarında büyük dalgalanmalar gözlemleniyor. Örneğin, Afganistan'dan gelen sığınmacı sayısı, 2022'de Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinin ardından 5.762'ye ulaşırken, 2023’te bu sayı yarı yarıya azaldı ve 2024'te 1.868'e düştü. Filistin'den gelen sığınmacı sayısı ise son yıllarda hızla arttı. 2021’de bu sayı 1.198 iken, 2022’de iki katına çıktı. 2023’te 2.963’e yükseldi ve 2024’te neredeyse iki katına çıkarak 5.332 oldu.
2022 yılında Türkiye'den gelen sığınmacı sayısında ani bir artış yaşandı ve 1.618'e çıktı. Ertesi yıl bu sayı 2.402’ye yükseldi. Ancak 2024’te bu sayı tekrar 1.997’ye düştü.
Sığınmacı başvuruları, ülkeden ülkeye değişen dalgalanmalara tabi. Örneğin, 2024’te Avrupa Birliği genelinde yapılan başvurular bir önceki yıla kıyasla artarken, ülkemizde ve bazı diğer Avrupa ülkelerinde azalma görüldü.
Reddedilen Sığınmacılar Yeni Başvuru Yapıyor
2024 yılında sadece yeni gelen sığınmacılar değil, daha önce başvurusu reddedilen 6.469 kişi de yeniden başvuruda bulundu. Bunlar arasında özellikle Afganlar yer alıyor (1.673 kişi). Yeni unsurların ortaya çıkması durumunda, sığınmacılar ikinci veya çoklu başvurular yapabiliyor. Örneğin, kaçışlarının gerçek nedenini başvurularında açıklamayan kişiler, tekrar başvuru yaparak durumlarını güncelleyebiliyor.
Tüm Başvurular İncelenmiyor
Geçtiğimiz yıl, sığınmacıların neredeyse yarısının parmak izleri başka bir Avrupa Birliği ülkesinde bulunuyordu. Bu durumda, başvurular o ülkede işleme alınmalıydı. Ancak, Avrupa Göç Paktı bu tür ikincil göçle mücadele etmek için daha fazla seçenek sunmayı hedefliyor. Belçika’daki sığınma başvurularının sayısının önemli ölçüde azaltılması gerektiği ifade ediliyor.
Resepsiyon Krizi ve Uzayan Prosedürler
Fedasil, geçtiğimiz yıl binlerce bekar erkek sığınmacıya barınma hizmeti sağlayamadı. Barınma hakkı olmasına rağmen, bazı insanlar 4 yıldır sokaklarda yaşıyor. Ancak ülkemizde hiçbir zaman bu kadar çok barınma yeri olmamıştı; 36.200 yatak kapasitesi sağlanmıştı. Bununla birlikte, Mülteciler ve Vatansız Kişiler Genel Komiserliği (CGRS) tarafından işleme alınan sığınma dosyalarındaki birikmiş davalar henüz çözülmedi ve 2024 yılı sonuna kadar 19 bin 600 dosyanın birikmiş olması bekleniyor. Sığınma başvurularına ilişkin kararlar, iş yükü nedeniyle aylar hatta bazen yıllar sürebiliyor. Bu arada sığınmacılar barınma yerlerinde kalıyor.
Halil Uygun