Avrupa Komisyonu’ndan ‘Gezici Kriz Eğitimi’ önerisi ‘Gençleri salgın ve silahlı saldırılara hazırlayacak’


Avrupa Komisyonu Üyesi Hadja Lahbib, 16-18 yaş arası gençlere, siber saldırılardan sellere, yangınlardan salgın hastalıklara kadar 10 farklı kriz senaryosuna hazırlanacak bir eğitim programı önerdi. Erasmus benzeri bu “gezici kursun,” üye ülkelerin uzmanlıkları ve Ukrayna gibi ülkelerdeki kriz yönetimi tecrübelerinden yararlanarak gençleri bilinçlendirmesi hedefleniyor
Avrupa Komisyonu’ndan ‘Gezici Kriz Eğitimi’ önerisi ‘Gençleri salgın ve silahlı saldırılara hazırlayacak’
Avrupa Komisyonu’ndan ‘Gezici Kriz Eğitimi’ önerisi ‘Gençleri salgın ve silahlı saldırılara hazırlayacak’

 

Avrupa Komisyonu’ndan ‘Gezici Kriz Eğitimi’ önerisi ‘Gençleri salgın ve silahlı saldırılara hazırlayacak’

Avrupa Komisyonu Üyesi Hadja Lahbib, 16-18 yaş arası gençlere, siber saldırılardan sellere, yangınlardan salgın hastalıklara kadar 10 farklı kriz senaryosuna hazırlanacak bir eğitim programı önerdi. Erasmus benzeri bu “gezici kursun,” üye ülkelerin uzmanlıkları ve Ukrayna gibi ülkelerdeki kriz yönetimi tecrübelerinden yararlanarak gençleri bilinçlendirmesi hedefleniyor.

Gezici Eğitim Avrupalı Gençleri Krizlere Hazırlayacak: “Salgınlardan Silahlı Saldırılara”

Avrupa Komisyonu, Avrupalı gençleri kriz durumlarına daha iyi hazırlayacak bir “gezici eğitim” modelini gündeme getirdi. İnsani Yardım, Kriz Yönetimi ve Hazırlıklardan sorumlu Komisyon Üyesi Hadja Lahbib, 16 ila 18 yaş arası öğrencilerin siber saldırılar, seller, yangınlar, salgın hastalıklar, dezenformasyon ve silahlı saldırılar gibi 10 kriz senaryosuna karşı eğitilmesi için bir proje geliştirdiklerini açıkladı.

“Farklı Ülkelerin Uzmanlığı Paylaşılacak”

Lahbib, Fransızların yangınla mücadele ve İtalya’nın sivil savunma ve ordu arasındaki işbirliği gibi uzmanlık örneklerini referans gösterdi. Yakın zamanda Ukrayna’ya yaptığı ziyaretle ilgili olarak da, “Ukrayna’nın öngörü ve risk yönetim düzeyi etkileyici,” dedi. Örnek olarak, gençleri kimyasal saldırı veya sel sonrası ilk yardım konusunda bilgilendiren seyahat otobüslerini ve içinde internet, ısıtma, psikolojik destek ve doktor bulunan şişme çadırları gösterdi.

IPCR Mekanizmasına Katılan Ülkeler de Dâhil

Söz konusu eğitim programı, AB ülkelerindeki 16-18 yaş arası gençlere ve IPCR (Entegre Siyasi Kriz Müdahale Programı) mekanizmasına katılan diğer 10 ülkeye yönelik Erasmus benzeri bir projeden oluşacak. Lahbib’e göre, amaç “dayanıklılık kültürü” geliştirmek ve kriz durumlarında nasıl hareket edileceği konusunda farkındalığı artırmak.

Finlandiya’nın Örneği ve AB’nin Yeni Yol Haritası

Avrupa Komisyonu, ekim ayı sonunda eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö tarafından hazırlanan bir raporu sundu. Raporda, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ve artan jeopolitik istikrarsızlık nedeniyle halk arasında risk bilinci ve dayanıklılık kültürü geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Belçika’da da İçişleri Bakanı Annelies Verlinden, halka kriz durumlarına daha iyi hazırlanmaları için bir kampanya başlattığını açıklamıştı. Yeni “gezici eğitim” inisiyatifi de, bu yaklaşımı Avrupa çapında kurumsallaştırmayı hedefliyor.

Halil Uygun

Etiketler:





Bu site çerez kullanıyor. Siteye göz atmaya devam ederek çerezleri kullanmamızı kabul etmiş oluyorsunuz. Şartlar ve Koşullar