2050'de Dünya nüfusunun yüzde 60'ı aşırı kilolu veya obez olacak - Belçikanın Sesi 2050'de Dünya nüfusunun yüzde 60'ı aşırı kilolu veya obez olacak - Belçikanın Sesi



2050'de Dünya nüfusunun yüzde 60'ı aşırı kilolu veya obez olacak


Belçika'da 2050'ye kadar her üç kişiden ikisi aşırı kilolu veya obez olacak.
2050'de Dünya nüfusunun yüzde 60'ı aşırı kilolu veya obez olacak
2050'de Dünya nüfusunun yüzde 60'ı aşırı kilolu veya obez olacak

 

2050'de Dünya nüfusunun yüzde 60'ı aşırı kilolu veya obez olacak

2050'de Dünya Nüfusunun yüzde 60'ı Obezite ile Mücadele Edecek

Dünya genelinde yetişkin nüfusun yüzde 60'ının 2050'ye kadar aşırı kilolu olacağı tahmin ediliyor. The Lancet bilimsel dergisinde yayımlanan geniş çapta bir araştırma, 204 ülkeden toplanan verileri analiz ederek, obezitenin önlenemez bir halk sağlığı krizine dönüşebileceğini ortaya koyuyor.

Obezite Oranları Endişe Verici

Eğer mevcut politikalar değişmezse, 25 yıl içinde 25 yaşın üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 60'ı aşırı kilolu veya obez olacak. Bu oran, 2021'de yüzde 45 seviyesindeydi. 1990 ve 2021 yıllarındaki veriler karşılaştırıldığında, obezite oranlarında keskin bir artış görülüyor ve mevcut eğilim devam ederse, 2050'de bu rakamlar alarm verici seviyelere ulaşacak.

BMI Tartışması ve Yeni Yaklaşımlar

Doktorlar, genellikle BMI (Vücut Kitle İndeksi) kullanarak bir kişinin aşırı kilolu veya obez olup olmadığını belirler. BMI, kilo (kg) / (boy (m) x boy (m)) formülüyle hesaplanır ve 25-30 arası aşırı kilo, 30'un üzerinde ise obezite olarak tanımlanır. Ancak bazı uzmanlar, BMI'nin yetersiz kaldığını ve bel çevresinin sağlıkla ilgili daha fazla bilgi sağlayabileceğini belirtiyor.

Belçika'da Durum Daha Ciddi

Belçika'da obezite oranları da kaygı verici. Şayet mevcut eğilim devam ederse, 2050'ye kadar yetişkinlerin yüzde 70'i aşırı kilolu veya obez olacak. Kadınların yüzde 67,5'inin, erkeklerin ise yüzde 70'inin bu gruba dahil olacağı öngörülüyor. 2021'de Belçika'daki oran yüzde 57 iken, 1990'da bu oran yüzde 40 civarındaydı. UZ Leuven Endokrinoloji Profesörü Bart Van der Schueren, obezitenin yayılmasına şaşırmadıklarını belirtiyor: "Biz obezite uzmanları zaten bu sonucu bekliyorduk. Sedanter (hareketsiz) yaşam tarzı, işlenmiş gıdalara kolay erişim ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları obeziteyi küresel bir salgına dönüştürdü."

Obezite Artık Sadece Batı'ya Özgü Değil

Geleneksel olarak obezitenin nadir görüldüğü ülkelerde de bu hastalığın yayıldığı dikkat çekiyor. Nijerya gibi obezite ile pek anılmayan ülkelerde bile, aşırı kilo oranları hızla yükseliyor. Orta Sahra altı Afrika'da, 1990'da yüzde 20'nin altında olan aşırı kilolu bireylerin oranının, 2050'de yüzde 50'yi aşması bekleniyor. Benzer şekilde, Doğu Asya'da 1990'da yüzde 15 olan obezite oranının, 2050'ye kadar yüzde 60'a ulaşacağı tahmin ediliyor.

Obezitenin Getirdiği Riskler ve Çözüm Arayışları

Obezite sadece kilo artışı ile ilgili değil, aynı zamanda 200'den fazla hastalıkla ilişkilendiriliyor. Prof. Van der Schueren, "Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları, hatta bazı kanser türleriyle bağlantılı. Yaşam kalitesi ve süresi üzerinde büyük bir etkiye sahip," diyor. Bu nedenle, Belçika Obezite Çalışmaları Derneği (BASO), obeziteye dair yanlış algıları kırmak için yeni bir web sitesi başlatıyor ve siyasetçileri harekete geçmeye çağırıyor. Uzmanlar, etkili politikalar geliştirilmezse, obezitenin küresel sağlık sistemleri üzerindeki baskısının daha da artacağı konusunda uyarıyor.

Halil Uygun

Etiketler:





Bu site çerez kullanıyor. Siteye göz atmaya devam ederek çerezleri kullanmamızı kabul etmiş oluyorsunuz. Şartlar ve Koşullar