Vapes'te ağır metaller bulundu: "IQ kaybına yol açabilir"
Hollanda'da Yapılan Araştırma Çarpıcı Sonuçlar Ortaya Koydu: Çocukların ve gençlerin kullandığı vapes cihazlarında kanserojen maddeler, yüksek nikotin ve IQ kaybına neden olabilecek ağır metaller tespit edildi.
Vapes'te ağır metaller bulundu: "IQ kaybına yol açabilir"
Hollanda'da Yapılan Araştırma Çarpıcı Sonuçlar Ortaya Koydu: Çocukların ve gençlerin kullandığı vapes cihazlarında kanserojen maddeler, yüksek nikotin ve IQ kaybına neden olabilecek ağır metaller tespit edildi.
Hollanda'da RTL Nieuws tarafından yapılan bir araştırma, çocukların ve gençlerin kullandığı vapes cihazlarının zehirle dolu olduğunu ortaya çıkardı: kanserojen maddeler, yasal sınırların çok üzerinde nikotin ve IQ kaybına yol açabilecek ağır metaller. Toksikolog Jan Tytgat, araştırmanın sonuçlarını endişe verici bulduğunu belirtti. "Sağlıklı bir vape yoktur."
RTL Nieuws, çocuklardan ve gençlerden alınan 20 vapes cihazını bir laboratuvarda inceledi. Dikkat çekici bir şekilde, hepsinde yasal sınırların üzerinde nikotin bulundu. Ayrıca, 20 cihazdan 7'sinde kanserojen formaldehit ve 3 cihazda kurşun tespit edildi. Kurşun, beyin gelişimine zarar verebilen ve IQ'da 5 puana kadar azalmaya neden olabilen bir ağır metaldir. Diğer ağır metaller ve toksik maddeler arasında nikel, aseton ve demir de bulundu.
Cihaz Kalitesi ve Kullanılan Sıvı ÖnemliÂ
Tytgat'a göre iki problem var: bir yanda kullanılan sıvının bileşimi, diğer yanda vapeto cihazının kalitesi. Sıvının ısınması sırasında da sorunlar ortaya çıkabilir. "Isıtma ve buharlaştırma, bir ısıtıcı tel ile gerçekleşir. Kalitesiz bir cihaz kullanıyorsanız, bu telin ısınması sırasında nikel ve kurşun gibi ağır metaller serbest kalabilir."
Gençler Arasında Yaygın Kullanım
 Bu durum, vapenin kısa sürede gençler arasında yaygınlaşması nedeniyle endişe vericidir. Antwerp Üniversitesi'nin yaptığı son araştırmaya göre, gençlerin dörtte biri vape kullanmış ve yüzde 11'i haftalık olarak kullanmaktadır. Yani her 10 gençten biri, haftalık olarak toksik maddelere maruz kalmaktadır ve bu durumun ciddi sonuçları olabilir. "Vapenin uzun vadeli etkileri hakkında henüz kesin sonuçlar çıkarmak için erken. Üç şeye dikkat etmemiz gerekiyor: vapeto cihazının kalitesi, vapede kullanılan aktif madde ve çözücü madde. Bu konuda hala bir bilgi eksikliği var. Aktif madde genellikle gliserin veya gliserol içinde çözülür."
"Uzun süreli, yoğun maruziyetin ne gibi sonuçlar doğurabileceğini belirleyen bir araştırma henüz yok," diye açıklıyor Tytgat. "Ancak aktif maddelerin beyin ve kalp üzerinde etkili olabileceğini biliyoruz. Kalitesiz bir cihaz kullananlar, kanser, akciğer hastalığı, cilt tahrişi, beyin hasarı ve IQ kaybı ile ilişkilendirilen toksik maddelere maruz kalma riski taşır." Ayrıca, nikotin aşırı dozunun da tehlikeli olabileceğini belirtiyor. Araştırmadaki bazı vapes cihazlarında, 200 ila 400 sigaraya eşdeğer nikotin bulundu. Bir vape, yasal sınırın 11 katı nikotin içeriyordu. Böyle bir aşırı doz ölümcül olabilir. "Nikotin, uyarıcı bir maddedir. İskelet ve kalp kaslarında titremelere neden olabilir, bu da kalp ritim bozukluklarına ve sonunda kalp krizine yol açabilir."
Elektronik Sigaranın BaÅŸarısından YararlanmakÂ
Vape kullanmak isteyenler, hem vapeto cihazının hem de kullanılan maddenin AB yasalarına uygun olup olmadığını kontrol etmelidir. "Ä°lk bulduÄŸunuz vape'i çevrimiçi olarak satın almayın," diyor Tytgat. Ancak kendisi, vapeyi tamamen tavsiye etmiyor.Â
"Sağlıklı bir vape yoktur."
Vape, elektronik sigaranın başarısından yararlanmaktadır. Elektronik sigara, sigarayı bırakmak isteyenler için çok faydalı olabilir. Elektronik sigara, normal sigaradan daha sağlıklı olduğu için, diğer maddelerin vapelenmesi fikri ortaya çıktı. "Pazarlamacılar, çeşitli kokular ve tatlar ekleyerek, Yüksek Sağlık Konseyi'nin tavsiyelerine aykırı olarak çocukları ve gençleri vape kullanmaya teşvik ediyorlar." Hollanda'da 1 Ocak 2024'ten itibaren vapes'te aroma maddeleri yasaklandı. "Böyle bir düzenlemenin burada da uygulanması iyi bir fikir gibi görünüyor. Vaping, sigarayı bırakmak isteyenler için çok faydalı olabilir, ancak yeni insanları, özellikle gençleri cezbetmemelidir," diye bitiriyor Tytgat
Halil UygunÂ