Trafik suçundan sonra davranış eğitimi alanların tekrar suç işleme olasılığı daha düşük
Davranış eğitimi, trafik suçlularının tekrar suça karışma oranını yüzde 41 azaltıyor.
Trafik suçundan sonra davranış eğitimi alanların tekrar suç işleme olasılığı daha düşük
Davranış eğitimi, trafik suçlularının tekrar suça karışma oranını yüzde 41 azaltıyor.
2024 yılında polis hakimleri, 1.990 kez davranış eğitimi cezası uyguladı. 2020 yılında bu rakam 881 idi. Flaman Adalet Bakanı Zuhal Demir’in (N-VA) açıkladığı verilere göre, bu eğitime katılanların tekrar suç işleme olasılığı daha düşük.
Alkol veya uyuşturucu etkisi altında yakalanan sürücüler, aşırı hız yapanlar ve trafikte saldırgan davranışlar sergileyenler, para cezası veya araç kullanma yasağı yerine polis hakimi tarafından eğitime tabi tutulabiliyor. Vias Trafik Enstitüsü tarafından düzenlenen bu kurslar, yaklaşık 10 kişilik gruplar halinde yapılıyor ve birkaç haftaya yayılmış toplam 20 saatlik bir süreç içeriyor.
En fazla davranış kursu, 695 eğitim ile Flaman Brabant'ta verildi. Bunu 400 ile Antwerp, 366 ile Batı Flandre, 343 ile Limburg ve 186 ile Doğu Flandre takip etti. Katılımcıların yüzde 90’ı başarıyla kursu tamamladı.
Bakan Demir, bu eğitimlerin para cezalarına kıyasla daha kalıcı bir etki bıraktığını vurguluyor: “Cezayı ödersiniz, canınız yanar ve yolunuza devam edersiniz. Ancak bu sadece geçici bir etki oluşturur. Davranış eğitimi ise sizi hatanız üzerine düşünmeye zorlar. Kurban olabilecek insanları ve sonuçları göz önünde bulundurmanızı sağlar.”
Yapılan anketler de bu eğitimin etkinliğini doğruluyor. Para cezası alan veya araç kullanmaktan men edilen trafik suçlularına kıyasla, davranış eğitimine katılanların tekrar mahkemeye çıkma olasılığı yüzde 41 daha düşük.
Halil Uygun