Paskalya anlaşmasında göç: aile birleşimine daha katı yaklaşım ve ‘iltica alışverişi’
Hükümet Paskalya anlaşmasında bir dizi yeni önlemle Belçika'ya göç akışını kolaylaştırmayı kabul etti. İltica Bakanı Anneleen Van Bossuyt (N-VA) bunu bir basın açıklamasıyla duyurdu.

Paskalya anlaşmasında göç: aile birleşimine daha katı yaklaşım ve ‘iltica alışverişi’
Hükümet Paskalya anlaşmasında bir dizi yeni önlemle Belçika'ya göç akışını kolaylaştırmayı kabul etti. İltica Bakanı Anneleen Van Bossuyt (N-VA) bunu bir basın açıklamasıyla duyurdu. Bakan, ülkemizi iltica ve göç konusunda “artık Avrupa'nın zayıf halkası olmaktan çıkarmak” için bir dizi “kriz önleminden” söz ediyor. Hükümete göre “en kötü senaryoda” Belçika yaklaşık 50,000 yeni iltica başvurusundan oluşan “gerçek bir tsunami” ile karşı karşıya kalacaktır. Basın açıklaması, bu akını yavaşlatmak için, başka bir Avrupa ülkesinde koruma almış olan sığınmacıların artık Belçika'da kabul edilme hakkına sahip olmayacağını ve buna ‘sığınma alışverişi’ denileceğini belirtiyor. Başka bir AB üyesi ülkede başvuruları reddedilmiş olan sığınmacıların ve Dublin statüsüne sahip kişilerin dosyaları, sığınma başvurusunun kabul edilemez ilan edileceği Mülteciler ve Vatansız Kişiler Genel Komiserliği (CGRS) tarafından daha hızlı bir şekilde işleme alınmalıdır.
Aile birleşimi
Daha önce reddedilen bir başvurunun ardından çocuğu aracılığıyla yeni unsurlar olmaksızın yeni bir başvuru yapan herkes de kabul hakkını kaybedecektir. Aile birleşimi de daha katı hale gelecek: karşılanması gereken gelir eşiği kişi sayısına göre artacak. Bakanın belirttiğine göre, aile birleşimi ya da aile kurma için ikamet durumuna bağlı olarak bir ila iki yıllık bekleme süreleri de olacak. Aile birleşimi ya da partnerle birlikte aile kurma yaşı en az 21 olacak. Bakan böyle yaparak zorla ve çocuk yaşta evliliklerle mücadele etmek istediğini söylüyor.
Geçim ücreti yok
Geçici korumadan yararlananlar ve geçici olarak yerinden edilmiş kişiler için aile kurma artık mümkün değil. Aile birleşimi için iki yıl beklemeleri ve yeterli gelir, konut ve sağlık sigortası gibi maddi koşulları da karşılamaları gerekecek. Son olarak, kabulün reddedilmesi otomatik olarak geçim ücretinin artık talep edilemeyeceği anlamına da gelmelidir. Raporda, “Kararlılık, kontrol ve sorumluluktan yanayız: akını azaltıyoruz, çıkışı arttırıyoruz ve sadece gerçekten ihtiyacı olanları koruyoruz” deniyor.
Halil Uygun