Ketaminin Etkileri: Spiking ve Zararları
Ketamin, hastanelerde anestezi olarak kullanılan ancak aynı zamanda partilerde yasadışı olarak kullanılan bir uyuşturucu madde. Son dönemde, bir grup kadın, içeceklerine ketamin eklenerek cinsel saldırıya uğradıklarını bildiriyor. UZ Antwerp’ten Profesör Philippe Jorens, ketaminin tehlikelerini ve spiking olaylarının artışını vurguluyo
Ketaminin Etkileri: Spiking ve Zararları
Ketamin, hastanelerde anestezi olarak kullanılan ancak aynı zamanda partilerde yasadışı olarak kullanılan bir uyuşturucu madde. Son dönemde, bir grup kadın, içeceklerine ketamin eklenerek cinsel saldırıya uğradıklarını bildiriyor. UZ Antwerp’ten Profesör Philippe Jorens, ketaminin tehlikelerini ve spiking olaylarının artışını vurguluyor.
Â
Ketamin Kullanımının Sonuçları: Spiking ve Sağlık Üzerindeki Tehditler
Ketamin, genellikle hastanelerde anestezi olarak kullanılan bir ilaçtır, ancak son yıllarda partilerde yasadışı bir uyuşturucu olarak da popülerlik kazanmıştır. Anestezi uzmanı ve UZA (Antwerp Üniversitesi Hastanesi) Endüstriyel Yoğun Bakım Başkanı Profesör Philippe Jorens, ketaminin bilinçli olarak ya da spiking (içeceklere uyuşturucu eklemek) yolu ile alınmasının potansiyel tehlikelerine dikkat çekiyor.
"Ketaminin bilinçsizce vücuda alınması, kişinin hızla uykuya dalmasına ve uyandıktan sonra olan biteni hatırlamamasına yol açar," diyen Profesör Jorens, özellikle içki içerek uyuşturucu madde alan kişilerin bilinçli olarak ne yaşadıklarını unuttuklarını vurguluyor. Bu durum, ketaminin potansiyel tehlikelerinden sadece birisidir. Son zamanlarda, 11 kadın, Kortrijk'teki savcılığa, içeceklerine ketamin eklenerek cinsel saldırıya uğradıklarını bildirdi. Yapılan analizlerde, kadınların ketamin içerikli içecekler tükettikleri tespit edildi.
Ketamin Nedir ve Nasıl Etki Eder?
Ketamin, hızlı etkili bir anestezik ilaçtır ve genellikle kısa süreli cerrahi işlemler için, yanık tedavisi ve hayvan hekimliğinde kullanılır. Son yıllarda ise ketamin, özellikle gece hayatı ve partilerde yasadışı bir uyuşturucu madde olarak popülerlik kazanmaktadır.
Ketamin, hallüsinasyonlar yaratabilen, sentetik bir uyuşturucudur. Kullanıcılar genellikle vücutlarından ayrılma hissi (dissosiasyon) yaşayarak, "dünyadan kopma" hissine kapılırlar. Bu etki, tıpkı kokain gibi, genellikle burundan çekilerek alınır. Yüksek dozlarda, ketamin bir "ölüm öncesi deneyim" (K-hole) yaratabilir. Bu deneyimde, bilinç ile bilinçsizlik arasındaki sınırlar silikleşir ve kullanıcılar, kimliklerini kaybetme hissi yaşarlar. Ketaminin aşırı kullanımı, bağımlılığa yol açabilir ve şiddetli mide ağrıları, idrar kesesi problemleri gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Ketaminin Yasadışı Kullanımının Artışı
Profesör Jorens, spiking olaylarında ketaminin kullanımının artışına şaşırmadığını belirtiyor. "Eskiden bu tür olaylarda genellikle Rohypnol gibi uyku ilaçları kullanılıyordu. Ardından sıvı ekstazi (liquid ecstasy) popüler oldu, ancak son yıllarda ketaminin illegal uyuşturucu olarak kullanımı büyük bir artış gösterdi," diyor.
Bu tür olaylar, özellikle gece kulüpleri ve partilerde daha sık yaşanıyor. İnsanların içeceklerine bir madde eklenerek, uyuşturulması ve cinsel saldırıya uğraması gibi vakalar artmış durumda. Jorens, bu durumun önlenmesi için dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Partilerde Güvenli Kalmanın Yolları
Jorens, partilerde ve gece hayatında güvenliği sağlamak için bazı temel önerilerde bulunuyor: "Eğer bir partiye gittiğinizde içeceğinizin bir şekilde bozulduğundan şüpheleniyorsanız, kesinlikle onu içmeden bırakın ve yeni bir içki sipariş edin. Eğer dans etmeye gittiyseniz veya tuvalete gittiyseniz, içkinizi gözünüzün önünde tutun ve başkalarının içeceğinizi karıştırmasına izin vermeyin."
"Yalnızca içkinizle değil, çevrenizle de dikkatli olun. İçkilerinizi kimseyle paylaşmayın ve güvendiğiniz kişilere dikkat edin," diyor.
Sonuç Olarak, ketaminin illegal olarak kullanımının artması, ciddi sağlık tehditlerini de beraberinde getiriyor. Profesör Jorens, bu tür tehlikelerin önüne geçilmesi ve kullanıcıların bilinçlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Spiking olaylarının artışını engellemek için, toplumsal farkındalık yaratılmasının önemine dikkat çekiyor.
Halil Uygun