Fransa, emeklilik reformunda geri adım atmayı düşünüyor: Yeni yaş sınırı 62 yıl 6 ay
Fransa, emeklilik yaşını 62 yıl 6 aya indirmeyi planlıyor. Başbakan François Bayrou, sosyal ortaklarla yapılacak yeni görüşmelerin ardından, emeklilik yaşını düşürme yönünde adımlar atılacağını belirtti.
Fransa, emeklilik reformunda geri adım atmayı düşünüyor: Yeni yaş sınırı 62 yıl 6 ay
Fransa, emeklilik yaşını 62 yıl 6 aya indirmeyi planlıyor. Başbakan François Bayrou, sosyal ortaklarla yapılacak yeni görüşmelerin ardından, emeklilik yaşını düşürme yönünde adımlar atılacağını belirtti.
Fransa Emeklilik Yaşını 62 Yıl 6 Aya Düşürmeyi Düşünüyor
Batılı ülkelerin büyük bir kısmı, yaşlanan nüfus ve daralan işgücü piyasalarıyla mücadele etmek amacıyla emeklilik yaşını yükseltirken, Fransa, emeklilik yaşının artırılmasını geri çekmeyi düşünüyor. Bu değişiklikle birlikte Fransızlar, 62 yıl 6 yaşına geldiklerinde emeklilik hakkına sahip olabilecekler.
Fransa Başbakanı François Bayrou, 2023 emeklilik reformuna dair tartışmaların devam ettiği bu süreçte, sendikalardan ve işverenlerden bu reformu yeniden müzakere etmelerini istedi. Bayrou, yaptığı açıklamada, sosyal ortaklara “emeklilik maaşlarını yeniden düzenlemek için yeni bir yol bulmaları” için üç ay süre tanındığını duyurdu. Bu adım, Başbakan Bayrou'nun hükümetinin düşmesini engellemeye yönelik çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Bayrou, özellikle Sosyalist Parti'nin desteğini almak istiyor.
Bayrou'ya göre sendikalar, eleştirilen emeklilik reformunu iyileştirmek için “dengeli ve adil fikirler” öneriyor. Sosyal ortaklar arasındaki ilk görüşmeler ise önümüzdeki Cuma günü yapılacak. Mevcut emeklilik yaşı, 1962 doğumlu kişiler için Eylül ayında 62 yıl 6 aydan 62 yıl 9 aya çıkarılacak. Ancak, sosyal ortakların anlaşması durumunda, 1962, 1963 ve 1964 doğumlu kuşaklar için yasal emeklilik yaşı 62 yıl 6 aya indirilecek.
Fransa Emeklilik Yaşı Konusunda AB’nin Dışında
Fransa, bu değişiklikle birlikte, Avrupa Birliği’nde emeklilik yaşının çoğu ülkede 65 ve üzerinde olduğu bir dönemde, emeklilik yaşını 62 yıl 6 ay olarak belirleyerek AB içinde bir istisna haline geliyor. Örneğin Hollanda'da, AOW emeklilik yaşı şu anda 67, 2028'den itibaren ise 67 yıl 3 aya çıkacak.
Fransa'da, 1965, 1966 ve 1967 doğumlu kuşakların 64 yaşında değil, 63 yaşında emekli olmaları mümkün olacak. Bu değişiklik, Fransız toplumunun daha kısa kariyerlere sahip olan ya da istemeden yarı zamanlı çalışan kesimlerinin emeklilik koşullarını iyileştirebilir.
Sosyal Ortaklar Anlaşmaya Varırsa, Teklif Parlamento’ya Sunulacak
Eğer sosyal ortaklar mali açıdan sürdürülebilir bir anlaşmaya varırlarsa, bu teklif Parlamento'ya sunulacak. Ancak, Bayrou, sosyal ortaklar arasında anlaşma sağlanamaması durumunda mevcut reformun uygulanmaya devam edeceğini belirtti.
Emeklilik Reformu Tartışmaları Devam Ediyor
Bu durum, 2023 emeklilik yasasına “geri dönüş”ün söz konusu olmadığına inanan Sosyalist Parti lideri Olivier Faure'yi öfkelendirdi. Faure, sosyal müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlansa bile emeklilik reformunun her halükarda parlamentoya sunulması gerektiğini ifade etti. Faure, yaptığı açıklamada, tüm partilerin önerilerine dayalı yeni bir emeklilik reformunun oylanması gerektiğini belirtti. Başbakan Bayrou'nun konuya açıklık getirmemesi halinde, Faure gensoru önergesini destekleme tehdidinde bulundu.
Ayrıca, aşırı sol görüşlü LFI Partisi'nin lideri Mathilde Panot, komünist ve ekolojik grupların da desteğiyle bir gensoru önergesi sundu. Panot, Bayrou hükümetinin düşürülmesi için sosyalistlerin de gensoruya destek vermesi çağrısında bulundu. Gensoru önergesi, Ulusal Meclis’te oylamaya sunulacak.
Halil Uygun