Belçika Dışişleri Bakanı Quintin, Suriyeli savaşçılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu
Dışişleri Bakanı Bernard Quintin, Belçikalı Suriyeli savaşçıların ülkelerine geri gönderilmesi konusunda son kararı yeni hükümete bırakacaklarını açıkladı.
Belçika Dışişleri Bakanı Quintin, Suriyeli savaşçılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu
Dışişleri Bakanı Bernard Quintin, Belçikalı Suriyeli savaşçıların ülkelerine geri gönderilmesi konusunda son kararı yeni hükümete bırakacaklarını açıkladı.
Suriye'nin kuzeyindeki hapishanelerde ve mülteci kamplarında tutulan Belçikalı Suriyeli savaşçıların ülkemize geri getirilip getirilmeyeceğine karar vermek, yeni hükümete bırakılacaktır. Dışişleri Bakanı Bernard Quintin (MR), "Böyle bir karar, tam yetkiye sahip bir hükümet tarafından alınmalıdır," dedi. Türkiye'ye yaptığı çalışma ziyareti sırasında Quintin, dün Türk mevkidaşı Hakan Fidan ve diğer yetkililerle Suriye'deki durumu görüştü. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, geçtiğimiz ay isyancı gruplar tarafından iktidardan indirildi ve ardından Suriye'de geçici bir hükümet işbaşına geldi. Ülkenin kuzeyini fiilen yöneten, hapishaneleri ve mülteci kamplarını idare eden Kürtler, bu belirsiz geçiş döneminde terör örgütü İslam Devleti'nin (İD) yeniden canlanmasından ve Türkiye destekli silahlı grupların saldırılarından korkuyor. Quintin, Suriye'deki gerilimin, mülteci kampları ve hapishanelerdeki güvenlik açısından kendisini endişelendirdiğini kabul ediyor, ancak şu anda her şeyin kontrol altında olduğunu belirtiyor Radio 1'deki The Morning programına verdiği demeçte “Durum tam olarak istikrarlı değil, ancak şu ana kadar kamplar hala güvende” dedi.
“Ulusal güvenlik meselesi”
Quintin, diğer Avrupa ülkeleri için olduğu gibi, Belçika için de bunun bir "ulusal güvenlik meselesi" olduğunu vurguladı. Suriye'nin kuzeydoğusundaki cezaevlerinde hâlâ 13 Belçikalı Suriye savaşçısının tutuklu olduğu bildiriliyor. OCAD Direktörü Gert Vercauteren, Aralık ayı ortasında De Standaard'a yaptığı açıklamada, "Hepsi Belçikalı değil, ancak ülkemizle bir bağlantıları var," dedi.
OCAD, Belçika'daki terör tehditlerini izleyen bir kurumdur. Ayrıca, sekiz Belçikalı kadın ve dokuz çocuğun bölgedeki mülteci kamplarında bulunduğu bildiriliyor. 2021'de, Belçika, vatandaşları olan kadınlar ve çocukları bu mülteci kamplarından çıkarma kararı almıştı. Şimdi, bu kararın tekrarlanıp tekrarlanmayacağı sorusu gündeme geliyor. Bir diğer soru ise, Belçikalı Suriye savaşçılarının bu kez geri alınıp alınmaması. Quintin, “Bu kararı tek başıma veremem,” diyor ve bu kararın yeni hükümete ait olduğunu belirtiyor.
“2021'de olduğu gibi, böyle bir karar almak için tam yetkiye sahip bir hükümete ihtiyacımız var,” diyen Quintin, ilk önceliklerinin “kampların ve cezaevlerinin güvenliğini garanti altına almak” olduğunu vurguluyor. Bunun için, Türkiye gibi ülkelerle işbirliği yaparak, Suriye geçici hükümetine güveniyor. Ayrıca, Belçika için “bu kamplarda kimlerin bulunduğunu ve Belçikalı Suriyeli savaşçıların nerede olduklarını bilmemiz” de önem taşıyor. Türkiye, devletlerin kendi mahkumlarını geri çağırması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, “Suriye hükümetinin kampların ve hapishanelerin güvenliğini üstlenmesini istiyoruz,” diyen Dışişleri Bakanı Fidan, “Eğer bu mümkün değilse, Türkiye yardım etmeye hazırdır,” açıklamasında bulundu. Türkiye, Suriyeli yabancı savaşçıların “vatandaşı oldukları devletler tarafından” geri çağrılması gerektiğini savunuyor. Fidan, “Suriye'de belirsiz bir süre boyunca yargılanmadan alıkonulduklarının” altını çiziyor ve “PKK tarafından korunduklarını” ekliyor. Suriye'de özerk bir Kürt bölgesi kurmayı amaçlayan bir milis gücüdür. Türkiye, YPG'yi Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) bir uzantısı olarak kabul ediyor ve her iki grubu da terör örgütü olarak sınıflandırıyor.
Halil uygun