Antwerpen Belediyesi sosyal yardımlarda yeni denetim dönemi başlatıyor: Yurt dışı gelir ve mülkler mercek altında
Antwerpen Belediyesi, geçim maaşı alanların yurt dışında gelir veya mülke sahip olup olmadığını tespit etmek için yeni bir denetim sistemi kurmayı planlıyor. Amaç, sosyal yardım sisteminde olası dolandırıcılıkların önüne geçmek

Antwerpen Belediyesi sosyal yardımlarda yeni denetim dönemi başlatıyor: Yurt dışı gelir ve mülkler mercek altında
Antwerpen Belediyesi, geçim maaşı alanların yurt dışında gelir veya mülke sahip olup olmadığını tespit etmek için yeni bir denetim sistemi kurmayı planlıyor. Amaç, sosyal yardım sisteminde olası dolandırıcılıkların önüne geçmek.
Antwerpen (Anvers) şehri, geçim maaşı alan kişilerin yurt dışında herhangi bir geliri ya da mülkü olup olmadığını araştırmak üzere harekete geçiyor. Şehir yönetimi bu konudaki kararlılığını yeniden gündeme taşırken, şu an için sosyal hizmet görevlileri yalnızca Belçika'nın merkezi veri tabanlarındaki bilgilere erişebiliyor.
Antwerpen Belediye Başkan Yardımcısı ve Encümeni Nathalie van Baren (N-VA), “Birileri sistematik olarak bilgi saklıyorsa, bu kişilerin geçim ücretini durdurabilmeliyiz,” diyerek yurt dışındaki mal varlıklarının tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.
Bu fikir ilk olarak 2017 yılında o dönem Antwerp OCMW Başkanı olan Van Baren’in selefi Fons Duchateau tarafından dile getirilmişti. Ancak 1.5 yıl sonra, dönemin Sosyal Entegrasyon Bakanı Denis Ducarme (MR), özel dedektiflerin kullanıldığı yöntemlerin gizlilik ihlali oluşturduğunu belirterek projeyi durdurmuştu.
Her Vaka Ayrı Değerlendirilecek
Van Baren, “Yurt dışında daire kiraya veren birine geçim ücreti vermemiz doğru olmaz. Ancak örneğin bir Ukraynalının ülkesinde bir evi olması da doğal karşılanmalı. Bu nedenle her başvuruyu vaka bazında değerlendirmek şart,” diyerek dengeli bir yaklaşımın altını çizdi.
Sistematik dolandırıcılığın tespiti halinde geçim maaşının kesileceğini ve haksız yere alınan desteklerin geri alınacağını belirten Van Baren, “Bu adımlar da yine vaka bazında atılacak,” dedi.
10 Bin Yardım Alanın Yüzde 70’i Belçikalı Değil
2024 yılı itibarıyla Antwerpen’de yaklaşık 10 bin kişi geçim maaşı ile geçiniyor. Van Baren’in aktardığına göre bu kişilerin yaklaşık yüzde 70’i Belçika vatandaşı değil. Şehir yönetimi, önümüzdeki yıllarda 1.700 yeni başvurunun daha PCSW (OCMW) kapısını çalmasını bekliyor.
Yasal Destek Gerekli: Gözler Bakan Van Bossuyt’ta
Van Baren, yeniden yasal engellerle karşılaşılıp karşılaşılmayacağına dair gelen soruya ise net bir yanıt vermedi. “Yakında yetkili bakan Anneleen Van Bossuyt (N-VA) ile görüşeceğiz. Planlarımızın yasal yönünü ele alacağız,” dedi.
Profesyonel denetim ajanslarının bu süreçte kullanılabileceğini belirten Van Baren, "Bu özel müfettiş meselesi kamuoyunda gereksiz bir korku yaratıyor. Biz yalnızca yurtdışındaki resmi belgelere ulaşmak istiyoruz,” şeklinde konuştu.
Geçim Ücreti Nedir?
Geçim ücreti, Belçika’da yeterli geliri olmayan bireylere verilen bir sosyal yardım türüdür. PCSW, kişinin mevcut gelirinin belirlenen eşik değerinin altında olup olmadığını ve başka gelir kaynaklarına sahip olup olmadığını inceler.
Halil Uygun